Urban travel tales

Προς την αρχαία Καρθαία, στη νήσο Κέα

for English http://goo.gl/vvDD5J

Όπως στα παραμύθια στεκόμαστε αβέβαιοι σε σταυροδρόμια.
Κι όπως οι προσκυνητές, λέμε ιστορίες σε όλον το δρόμο και έχουμε ενδιαφέροντα συναπαντήματα.

Ξεκινάμε 9:30 το πρωί από το λιμάνι της Κέας, γνωστής και ως Τζιά, την Κορησσία.
Στην Κάτω Μερά (Κατωμεριά) σταματάμε να φάμε ομελέτες στο καφενείο.
Εν τω μεταξύ, κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα από το πέτρινο υπόστεγο, κρυμμένο πίσω από την πλατεία του χωριού, που στεγάζει πληροφορίες και φωτογραφίες της Καρθαίας. Σχολιάζουμε πως θα ήταν καλύτερα να το είχαν στήσει στο λιμάνι, για να προσελκύει πεζοπόρους και να επωφελούνται όλοι από μια τόσο εμπεριστατωμένη παρουσίαση.

Μια από τις τέσσερεις πόλεις-κράτη της αρχαίας Κέας στη ΝΑ ακτή του νησιού, η Καρθαία κατοικήθηκε συνεχόμενα  από το τέλος της γεωμετρικής εποχής έως την ύστερη αρχαιότητα και ήκμασε την αρχαϊκή περίοδο.
Το μνημείο επισκέπτονται περιηγητές από τον 17ο αιώνα.
Οι ανασκαφές άρχισαν το 1987 και συνεχίζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Έχουν αποκαλυφθεί ερείπια από το ναό και την πλατεία του Πυθίου Απόλλωνα (530 π.Χ.), από το ναό της «Αθηνάς» (500 π.Χ.), από το κτήριο D, το πρόπυλο, καθώς και θέατρο 2.000 θέσεων.

urbantraveltales, Kaliskia beach, Kea/Tzia, Greece

Με την παρέα μου έχουμε συμφωνήσει να ακολουθήσουμε το θαλασσινό μονοπάτι, από την Καλησκιά.
Οδηγούμε ως τα Χαβουνά. Έπειτα συναντάμε πινακίδες που γράφουν ‘Ιδιωτικός χώρος’, αλλά τις αψηφούμε, ώσπου ο δρόμος μας φέρνει σε ένα μοναχικό σπιτάκι.
Ο σκύλος χοροπηδάει φιλικά και το αφεντικό του μας δείχνει να γυρίσουμε πίσω. Στροφή επιτόπου. Επιστρέφοντας στο σταυροδρόμι συναντάμε έναν άντρα ηλικιωμένο, καβάλα στο γαϊδουράκι του, που μας με τη μαγκούρα του προς τη θάλασσα.
Κατηφορίζοντας διασταυρωνόμαστε με ένα άλλο αυτοκίνητο. Κατεβαίνουμε, ευκαιρία να ξεμουδιάζουμε βηματίζοντας στη κατάξερη γη ενώ ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου μάς αφηγείται την πρωινή του περιπλάνηση στην περιοχή.
Μόλις χωριζόμαστε, οι φίλοι μου, που δεν καταλαβαίνουν Ελληνικά με ρωτάνε τι έλεγε. Με πειράζουν γιατί έχω μείνει αποσβολωμένη από την απρόσμενη γοητεία της τελευταίας μας συνάντησης στην ερημιά.
Συνεχίζουμε με πολύ κέφι το μακρύ χωματόδρομο, περνάμε από δυο υπέροχες παραλίες και φτάνουμε στην Καλησκιά.

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece

Aνηφορίζουμε το μονοπάτι Νο 7 εύκολα. Τα αγριόχορτα αραιά, οι θάμνοι χαμηλοί, κι οι πέτρες της ξηρολιθιάς που σκαρφαλώνουμε μένουν ακίνητες στη θέση τους. Λιγοστά τα δέντρα, ένα αεράκι μας δροσίζει, μόνο τα σακίδια μάς βαραίνουν λίγο γεμάτα παγωμένο νερό, λαχανικά και κουλούρες.

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece

Κι όταν όλα μοιάζουν βατά, η αυτοσχέδια πόρτα, το μοναδικό άνοιγμα στην ξηρολιθιά που εκτείνεται όσο φτάνει το μάτι μας, είναι σφαλισμένη με λουκέτο. Κι ο φράκτης ψηλός και περασμένος με σκουριασμένο σύρμα. Αναρωτιόμαστε αν προστατεύει τον αρχαιολογικό χώρο από τα κατσίκια. Καθυστερούμε αρκετά μέχρι να δρασκελίσουμε το φράκτη αναζητώντας το πιο προσβάσιμο σημείο. Δίνουμε το χέρι ο ένας στον άλλον από πέτρα σε πέτρα χωρίς να χάνουμε την καλή μας διάθεση. Ξεπερνάμε κι αυτό το εμπόδιο.

urbantraveltales,Καρθαία, Κέα/ΤζιάΡοβολάμε την κατηφόρα.

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece

Απέναντι διακρίνουμε χαμηλά τα ερείπια του θεάτρου και ψηλότερα τις σπασμένες κολώνες των ναών.

urbantraveltales,Καρθαία, Κέα/Τζιά

Αγναντεύουμε τους κολυμβητές κι άλλους καθισμένους στα υπόστεγα, στο εκκλησάκι και στην αποθήκη δίπλα. Είναι Κυριακή.

urban travel tales,beach Karthea, Kea/Tzia, GreeceΚατεβαίνουμε. Οι σύγχρονες κατασκευές από Τζιώτικη πέτρα και κυκλαδίτικα χρώματα δείχνουν, όπως η μαγκούρα του γέροντα, τον αρχαίο δρόμο, προς στην κατεύθυνση του λιθόστρωτου μονοπατιού που έφερε υλικά και ανθρώπους.
urban travel tales, Αρχαία Καρθαία Κάποιοι εργάζονται ακόμη εδώ, στις ανασκαφές. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανασύρει αργά τα ερείπια του θεάτρου από την εξαφάνιση, κερδίζει μια νίκη πάνω στο εφήμερο.

Προχωράμε προς τη δεύτερη παραλία, διασχίζοντας το μονοπάτι που συνδέει τους δυο κόλπους των Πολών (οι Πόλες).

urban travel tales,Karthea, Kea, Greeceurbantraveltales,paths,Karthea, Kea/Tzia, GreeceΗ σιωπηλή παρουσία των τάφων των Καρθαιών υπενθυμίζει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του χρόνου. Το βλέμμα αναζητάει την γαλήνη του καμπαναριού κι ακολουθεί τη καθησυχαστική καμπύλη των λόφων. Η αρμονία του αρχαίου τόπου και του τοπίου με γειώνει. 

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece

Η γλύκα της λεβάντας, η ευωδιά του θυμαριού, το χάδι από θαλασσινό αέρα με ξεδιπλώνουν ως την αφετηρία της Μεσογειακής μας μνήμης.

urbantraveltales, plants, Karthea, Kea, Greeceurbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greecepaths in Kea/TziaΜονοπάτια στο μεγαλύτερο μέρος τους λιθόστρωτα, συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων, συνέδεαν την Καρθαία με τις υπόλοιπες τρεις πόλεις-κράτη. Ολόγυρα υπάρχουν ίχνη μεταλλευτικής δραστηριότητας και αγροτικής καλλιέργειας. 

urbantraveltales,beach Karthea, Kea/Tzia, Greece

Βουτάμε στο νερό έπειτα από 45 λεπτά περπάτημα.
Ύστερα από καμιά ώρα επιστρέφουμε στον πρώτο κολπίσκο με τα σακίδια μας ξαλαφρωμένα. Ο κόσμος έχει φύγει. Ξαπλώνουμε στους χτιστούς πάγκους στο υπόστεγο της αποθήκης. Κλείνω τα μάτια μου και πριν αποκοιμηθώ οι εικόνες από το σημερινό μας οδοιπορικό περνάνε γρήγορα από το μυαλό μου.

Η αφήγηση χρονολογείται από τις 2 Ιουλίου 2012.
Για το Κυκλαδίτικο νησί Κέα ή Τζιά θα βρείτε πληροφορίες & φωτογραφίες μου :
Οι κόρες της Κέας και η Αγία Ειρήνηhttp://to.ly/jEbC
Κάντε έναν περίπατο στην άγνωστη Βυζαντινή Κέα: http://to.ly/gGHy
Προς το Φάρο Αγίου Νικολάου Κέας: http://to.ly/jTji
Μια γεύση από την ατμόσφαιρα της Κέας θα βρείτε στις φωτογραφίες μου και  αφηγήσεις :
Ο τρελός έρωτας πάει στην παραλία: http://to.ly/jTjk
Επίσης στα αγγλικά http://to.ly/gGXg    http://to.ly/jVdD     http://to.ly/jEfU     
2013 © Copyright. All rights reserved

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι δικά μου. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναφέρω πάντα την πηγή. Σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τη δουλειά μου σεβόμενοι τη δημιουργία και την προσωπική συνεισφορά.

6 comments

 1. katerina

  Well done filenada mou! ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΑΛΙ!!!
  ΖΗΛΕΥΩ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!
  ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΕΣΥ ΣΕ ΜΕΡΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ!

 2. Σε ευχαριστώ Κατερίνα! Θα σε παίρνω μαζί μου. Κρίμα για φέτος,ΚΕΕP Walking anyway, you may discover the new even in your ‘old neighborhood’! I wish you….

 3. Η Καρθαία αποτελεί ένα ακόμη απο τα ‘Θεία’ μέρη της Κέας και της Ελλάδας γενικώτερα. Μόνο να φανταστούμε ότι στην εποχή της ακμής της κατοικούσαν περί τις 3.000 ψυχές, αρκεί για να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της.

  Την επισκεπτόμαστε τακτικά, κυρίως απο θαλάσσης. Με τη μάσκα αξίζει να δει κανείς και το βυθισμένο λιμενικό έργο της αρχαίας εποχής που ένωνε τη στεριά με το νησάκι, δημιουργώντας έτσι και το διπλό λιμάνι.

  Μια ωραία γκραβούρα του ταξιδευτή Brondsted, απεικονίζει την Καρθαία το 1811:

  • Σ΄ ευχαριστώ για την γκραβούρα και τις πληροφορίες beracuda. Δεν μένει παρά να εξερευνήσουμε και το βυθό. Πόσο πλούτο κρύβει ο τόπος μας, αρκεί να τον βλέπουμε με τα μάτια…και τα πόδια του ταξιδευτή, του περιηγητή και όχι του τουρίστα!

Comments are closed.

%d bloggers like this: