Προς την αρχαία Καρθαία, στη νήσο Κέα

for English Walking the trail to the ancient Karthea, at the Greek island of Kea

Το blog urban travel tales από το Μάιο 2012 που ξεκίνησε στοχεύει να υπενθυμίζει τον πλούτο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης για τη προστασία του περιβάλλοντος. 

Έχει βραβευτεί 3 φορές από ομάδες bloggers.
Τα κείμενα που αναρτώνται είναι πρωτοεμφανιζόμενα κείμενα μου, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, επιμέλειας και προσωπικής εμπειρίας. Η προσέγγιση μου είναι η ταξιδιωτική της αναζήτησης, όχι η τουριστική.
Συνοδεύονται από δικές μου φωτογραφίες, σε άλλη περίπτωση αναφέρεται η πηγή.
Οποιαδήποτε αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του περιεχομένου καλύπτεται από τα δικαιώματα του copyright. 

Καλή περιήγηση! 

Λίζα Σαμλόγλου 

 
2012 © Copyright. All rights reserved
 
Όπως στα παραμύθια στεκόμαστε αβέβαιοι σε σταυροδρόμια.
Σαν τους προσκυνητές ανταλλάσσουμε ιστορίες στο δρόμο.
Λ. Σαμλόγλου, 2012 
 

Ξεκινάμε 9:30 το πρωί από την Κορησσία, το λιμάνι της Κέας. Το Κυκλαδίτικο νησί είναι γνωστό και ως Τζιά.
Ακολουθούμε το δρόμο ως την Κάτω Μερά (Κατωμεριά) και παρκάρουμε στη πλάτωμα  για να πιούμε καφέ και να φάμε ομελέττα.

Μέχρι να ετοιμαστεί το πρωινό μας πάμε ως το πέτρινο υπόστεγο κρυμμένο πίσω από την πλατεία του χωριού. Μελετάμε τις αναρτημένες φωτογραφίες και τις πληροφορίες  για την αρχαία Καρθαία.
Με τους φίλους μου σχολιάζουμε πως θα ήταν προτιμότερο να μετέφεραν αυτό το περίπτερο πληροφοριών στο λιμάνι ή να έστηναν ένα δεύτερο εκεί. Οι νεοφερμένοι στο νησί θα επωφελούνταν από την εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Θα προσέλκυε κάποιους να εξερευνήσουν το νησί και να περπατήσουν ως την Καρθαία. 

Η Καρθαία ήταν μια από τις τέσσερεις πόλεις-κράτη της αρχαίας Κέας στη ΝΑ ακτή του νησιού. Κατοικήθηκε συνεχόμενα  από το τέλος της γεωμετρικής εποχής έως την ύστερη αρχαιότητα – ήκμασε την αρχαϊκή περίοδο.
Από τον 17ο αιώνα την επισκέπτονταν περιηγητές. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1987 και συνεχίζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Έχουν αποκαλυφθεί ερείπια από το ναό και την πλατεία του Πυθίου Απόλλωνα (530 π.Χ.), από το ναό της «Αθηνάς» (500 π.Χ.), από το κτήριο D, το πρόπυλο, καθώς και θέατρο 2.000 θέσεων.

urbantraveltales, Kaliskia beach, Kea/Tzia, Greece, KarthaiaKaliskia

Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το θαλασσινό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία της Καλησκιάς. Οδηγούμε ως τα Χαβουνά.  Βλέπουμε πινακίδες που γράφουν ‘Ιδιωτικός χώρος’, αλλά τις αψηφούμε μέχρι που ο δρόμος μάς φέρνει σε ένα μοναχικό σπιτάκι. Ο σκύλος χοροπηδάει φιλικά και ένας άντρας μάς κάνει νόημα να κάνουμε στροφή επιτόπου. Επιστρέφοντας στο σταυροδρόμι συναντάμε έναν άντρα ηλικιωμένο καβάλα στο γαϊδουράκι του – με τη μαγκούρα του μας κατευθύνει προς τη θάλασσα.

Συνεχίζουμε το μακρύ χωματόδρομο, περνάμε από δυο υπέροχες παραλίες και φτάνουμε στην Καλησκιά.

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece

Aνηφορίζουμε το μονοπάτι Νο 7 εύκολα. Τα αγριόχορτα είναι αραιά, οι θάμνοι χαμηλοί. Καθώς σκαρφαλώνουμε ξηρολιθιές οι πέτρες παραμένουν σχεδόν ακίνητες στη θέση τους. Λιγοστά τα δέντρα σε μια κατάξερη γη, πέτρες κι άλλες πέτρες, ένα αεράκι μας ελαφραίνει.
Στα σακίδια μας κουβαλάμε παγωμένο νερό, λαχανικά και κουλούρες. Στην Καρθαία δεν υπάρχει νερό ούτε μαγαζιά. 

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, GreeceΤο μοναδικό άνοιγμα στη ψηλή ξηρολιθιά που εκτείνεται στην πλαγιά όσο φτάνει το μάτι είναι μια αυτοσχέδια πόρτα σφαλισμένη με λουκέτο. Ο φράκτης είναι ψηλός και από πάνω τoυ περνάει σκουριασμένο σύρμα. Μας παίρνει αρκετή ώρα μέχρι να δρασκελίσουμε το φράκτη αναζητώντας το πιο προσβάσιμο σημείο.
Βοηθώντας ο ένας τον άλλον, πατώντας από πέτρα σε πέτρα περνάμε από την άλλη πλευρά του φράκτη.

urbantraveltales,Καρθαία, Κέα/Τζιά

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece

Διακρίνουμε τα ερείπια του θεάτρου και στην κορυφή τις σπασμένες κολώνες των ναών.

urbantraveltales,Καρθαία, Κέα/Τζιά

Αγναντεύουμε τους κολυμβητές. Άλλοι έχουν καταφύγει στη σκιά κάτω από τα υπόστεγα, στο εκκλησάκι και στην αποθήκη. Είναι Κυριακή.
urban travel tales,beach Karthea, Kea/Tzia, Greece

Καθώς κατεβαίνουμε βλέπουμε τις σύγχρονες κατασκευές από Τζιώτικη πέτρα στη παραδοσιακή τεχνική. Αν δεν κάνω λάθος κάποια από τα υλικά μεταφέρθηκαν  από το λιθόστρωτο αρχαίο μονοπάτι. Το έχω περπατήσει κάποια άλλη φορά, είναι απότομο κι ανηφορικό και δεν το προτιμήσαμε για σήμερα. 

Κάποιοι εργάζονται ακόμη εδώ, στις ανασκαφές. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανασύρει αργά τα ερείπια του θεάτρου από την εξαφάνιση, διασώζει τη μνήμη από τη λήθη. Μου ξυπνάει την επιθυμία να μάθω περισσότερα για την ιστορία – πως κτίστηκαν όλα αυτά, ποιός ήταν ο στόχος, η λειτουργία, να προσπαθήσω να καταλάβω πως ήταν η ζωή εδώ, οι άνθρωποι που περπάτησαν, αγάπησαν, εργάστηκαν κι έκαναν τις τελετές τους. Να μάθω πως αντιλαμβάνονταν τη φύση στην αρχαιότητα.

Προχωράμε προς τον επόμενο όρμο της Καρθαίας διασχίζοντας το μονοπάτι που συνδέει τους δυο κόλπους των Πολών (οι Πόλες)urban travel tales,Karthea, Kea, Greece

Οι σιωπηλοί τάφοι των Καρθαιών urbantraveltales,paths,Karthea, Kea/Tzia, Greece, Karthaia, europa-nostra-award-2017μας γειώνουν και υπενθυμίζουν το ελάχιστο σημείο που καταλαμβάνουμε στο χώρο και στο χρόνο.
Απολαμβάνουμε τη γαλήνη, την αρμονία του τοπίου που δένει με τις γραμμές του αρχαιολογικού χώρου. Εισπνέουμε την ανθισμένη λεβάντα, το θυμάρι, το θαλασσινό αεράκι. Όλα ξεδιπλώνουν και ανασύρουν τη Μεσογειακή μας μνήμη.
urbantraveltales, plants, Karthea, Kea, Greece

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece
paths in Kea/TziaΜονοπάτια συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων συνέδεαν την Καρθαία με τις άλλες τρεις πόλεις-κράτη. Στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν λιθόστρωτα.

Ολόγυρα υπάρχουν ίχνη μεταλλευτικής δραστηριότητας και αγροτικής καλλιέργειας.

Βουτάμε στο νερό μετά από 45 λεπτά περπάτημα. 

urbantraveltales,Karthea, Kea/Tzia, Greece

Ύστερα από καμιά ώρα και πικνικ στην παραλία, επιστρέφουμε στον πρώτο κολπίσκο με τα σακίδια μας ελαφρύτερα. Ο κόσμος έχει φύγει. Ξαπλώνουμε στους χτιστούς πάγκους στο υπόστεγο της αποθήκης.
Πριν φύγουμε από τον αρχαιολογικό χώρο στριμώχνουμε στα σακκίδια μας urbantraveltales,beach Karthea, Kea/Tzia, Greeceπαρατημένα πλαστικά μπουκάλια και πεταμένα αποτσίγαρα.   

Η Καρθαία είναι ένας παράδεισος. Λιγοστοί άνθρωποι εργάζονται εδώ για να διατηρούν τον τόπο σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση, κυρίως εθελοντές.   

Η φύση, η ομορφιά, η ησυχία, το νερό, τα καθαρά νερά, τα ψάρια… τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είναι απαραίτητη η  ενεργή συμμετοχή μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε προς ανταπόδοση είναι να αφυπνίζουμε και να διαδίδουμε τη γνώση. 

Η αρχική ανάρτηση χρονογείται από 2 Ιουλίου 2012. Οι φωτογραφίες μου και οι πληροφορίες σχετίζονται με την ημερομηνία, όπως ισχύει για κάθε ανάρτηση στο blog. Παρακαλείστε να ελέγχετε για νεώτερες πληροφορίες πριν την επίσκεψη σας στο χώρο. Υπάρχει και άλλο μονοπάτι για την Καρθαία. 

5 χρόνια αργότερα, στις 15 Μαίου 2017 η Καρθαία βραβεύεται με το Ευρωπαικό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην κατηγορία ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. “Το βραβείο θεωρείται η ύψιστη τιμή στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι 29 νικητές από 18 χώρες επιλέχθηκαν από 202 αιτήσεις από 39 χώρες – οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ατομικά. Τα εγχειρήματα που επιλέχθηκαν φέτος αποτελούν ξεχωριστά πρότυπα για τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συμμετοχή στον τομέα της κληρονομιάς σε όλην την Ευρώπη σε 4 κατηγορίες: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  – ΕΡΕΥΝΑ – ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ”.  
 
#karthaia #europanostra

http://www.europeanheritageawards.eu/…/ancient-city-kartha…/

2012 © Copyright. All rights reserved


Για το Κυκλαδίτικο νησί Κέα ή Τζιά αναζητείστε τις αναρτήσεις στο blog με τίτλο :

Οι κόρες της Κέας και η Αγία Ειρήνηhttp://to.ly/jEbC
Κάντε έναν περίπατο στην άγνωστη Βυζαντινή Κέα: http://to.ly/gGHy
Προς το Φάρο Αγίου Νικολάου Κέας: http://to.ly/jTji

Φωτογραφίες από την Κέα/Τζιά θα βρείτε στις αφηγήσεις :
Ο τρελός έρωτας πάει στην παραλία: http://to.ly/jTjk

Φωτογραφίες από την Κέα θα βρείτε στις αφηγήσεις στα αγγλικά:
http://to.ly/gGXg       http://to.ly/jEfU
https://urbantraveltales.com/2013/03/26/a-bench-with-a-view/

 

6 responses to “Προς την αρχαία Καρθαία, στη νήσο Κέα”

  1. Nick Aivatzidis Avatar
    Nick Aivatzidis

    Εξαίρετη αφήγηση!

  2. Η Καρθαία αποτελεί ένα ακόμη απο τα ‘Θεία’ μέρη της Κέας και της Ελλάδας γενικώτερα. Μόνο να φανταστούμε ότι στην εποχή της ακμής της κατοικούσαν περί τις 3.000 ψυχές, αρκεί για να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της.

    Την επισκεπτόμαστε τακτικά, κυρίως απο θαλάσσης. Με τη μάσκα αξίζει να δει κανείς και το βυθισμένο λιμενικό έργο της αρχαίας εποχής που ένωνε τη στεριά με το νησάκι, δημιουργώντας έτσι και το διπλό λιμάνι.

    Μια ωραία γκραβούρα του ταξιδευτή Brondsted, απεικονίζει την Καρθαία το 1811:

    1. Σ΄ ευχαριστώ για την γκραβούρα και τις πληροφορίες beracuda. Δεν μένει παρά να εξερευνήσουμε και το βυθό. Πόσο πλούτο κρύβει ο τόπος μας, αρκεί να τον βλέπουμε με τα μάτια…και τα πόδια του ταξιδευτή, του περιηγητή και όχι του τουρίστα!

  3. Σε ευχαριστώ Κατερίνα! Θα σε παίρνω μαζί μου. Κρίμα για φέτος,ΚΕΕP Walking anyway, you may discover the new even in your ‘old neighborhood’! I wish you….

  4. Well done filenada mou! ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΑΛΙ!!!
    ΖΗΛΕΥΩ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!
    ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΕΣΥ ΣΕ ΜΕΡΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Get updates

From art exploration to the latest archeological findings, all here in our weekly newsletter.

Subscribe