Urban travel tales

“Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…” από τη Τζιά, άλλως Κέα

Το blog urban travel tales από το Μάιο 2012 που ξεκίνησε στοχεύει να υπενθυμίζει τον πλούτο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Έχει βραβευτεί 3 φορές από ομάδες bloggers. 
Τα κείμενα που αναρτώνται είναι πρωτοεμφανιζόμενα κείμενα μου, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, επιμέλειας και προσωπικής εμπειρίας. Η προσέγγιση μου είναι η ταξιδιωτική της αναζήτησης, όχι η τουριστική.
Συνοδεύονται από δικές μου φωτογραφίες, σε άλλη περίπτωση αναφέρεται η πηγή.
Οποιαδήποτε αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του περιεχομένου καλύπτεται από τα δικαιώματα του copyright.

Καλή περιήγηση!

Λίζα Σαμλόγλου

2017 © Copyright.  All rights reserved

Στο Πνευματικό Κέντρο Κέας Στυλιανός Ρέστης η αίθουσα διαμορφώθηκε σε θέατρο με αυλαία για να ανέβει το θεατρικό έργο “Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…” των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου.

Η θεατρική ομάδα Κέας και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μάνεσης επέλεξαν αυτή τη μαύρη κωμωδία για τα στοιχεία που απολαύσαμε στην παράσταση: το γρήγορο ρυθμό, τις πολλαπλές κωμικές ανατροπές, τους έξυπνους διαλόγους, τις καίριες ατάκες και το γλυκόπικρο χιούμορ.
Εργαλεία ιδανικά για να διακωμωδήσουν σχέσεις και καταστάσεις που μας είναι οικείες, αν όχι απευθείας από τη ζωή, τουλάχιστον από τον τρόπο που αυτές αποτυπώθηκαν στην υπερβολή τους σε τηλεοπτικές σειρές της χρυσής εποχής της τηλεόρασης προ κρίσης, αλλά και από το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Γελάσαμε με τη ψυχή μας, γέλιο στην κόψη μιας λεπτής ειρωνείας που σατιρίζει και καυτηριάζει το κυνήγι του εύκολου κέρδους και της ίντριγκας σε μια μικρή κοινωνία όπου γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές.

Η σκηνοθετική γραμμή του Δημήτρη Μάνεση έδεσε το θεατρικό κείμενο με πινελιές εντοπιότητας υιοθετώντας αναφορές λεκτικές, αλλά και οπτικές μέσω της προβολής βίντεο από εξωτερικά γυρίσματα.

    Οι'Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή...'στη Τζιά βιντεοσκοπήσεις αυτές σε αναγνωρίσιμα τοπία της Κέας όπου παίζουν οι ηθοποιοί της παράστασης συν την Βασιλική Ανδρίτσου, τη Μπέσυ Μάλφα (φωνή) και Δημήτρη Μάνεση (φωνή) μονταρίστηκαν για να εμβολιστούν ευρηματικά προωθώντας την αφηγηματική πλοκή και ενισχύοντας το κωμικό στοιχείο.
Αξίζει να επισημάνουμε πως το οικείο στο νέο πεδίο συμφραζόμενων εκτός από το γέλιο μάς καλεί να ξαναδούμε οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, συμπεριφορές και προθέσεις.

Έχω την εντύπωση πως αισθητικά η παράσταση ακουμπά στην παράδοση της φαρσοκωμωδίας που αγαπήσαμε από τον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκατιών ΄60 και ΄70, υιοθετώντας κάτι από την υπερβολή των ταινιών του Αλμοδοβάρ στην κίνηση των ηθοποιών, στο στοιχείο του σουρεαλισμού και στην αισθητική του γκροτέσκου που έντυσαν την παράσταση.

'Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή...'στη Τζιά

'Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή...'στη Τζιά

'Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή...'στη Τζιά

Τα σκηνικά της Πεπέτα Αρβανίτη σε κατασκευή Νίκου Ζουλού μεταμορφώνουν ευφάνταστα το χώρο σε κάθε αλλαγή σκηνής δίνοντας μια αίσθηση ευρυχωρίας και άνεσης – άλλοτε μινιμαλιστικά όπως στη σκηνή του νεκροταφείου άλλοτε σπάζοντας τη σκηνή σε μικρότερους χώρους, με σαφή τη διάκριση εσωτερικού/εξωτερικού που διευρύνει την οπτική των θεατών και διευκολύνει την κίνηση των ηθοποιών.

Η ενδυματολόγος Celia May εξόπλισε τους ηθοποιούς με ευφάνταστα σκαρμπρόζικα ρούχα και αξεσουάρ: ψηλά τακούνια, έντονα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, φωσφοριζέ και λουστρινί “συνομίλησαν άφοβα” με τη κινησιολογία και την εκφορά του λόγου και με τα σκηνικά.

'Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή...'στη Τζιά

  Εξίσου “άφοβες”, λυμένες χωρίς ίχνος κρατήματος, μπλοκαρίσματος είναι και οι ερμηνείες που ο Δημήτρης Μάνεσης απέσπασε από τους ηθοποιούς του. Οι ηθοποιοί μας εξέπλησαν με την άνεση στην κίνηση και στην εκφορά του λόγου, αλλά και για τον μεταξύ τους συντονισμό.

Στα κουστούμια και στο μακιγιάζ των ηθοποιών, ακόμη και στην ‘οικογενειακή φωτογραφία’ της αφίσας και του προγράμματος αποτυπώθηκε το γκροτέσκο παιχνίδι με το μαύρο χιούμορ που κυριάρχησε στην παράσταση.

Οι ήχοι/μουσική που επιμελήθηκε ο Αλέξης Αγγελόπουλος έδεσαν αρμονικά με τους φωτισμούς του σε συνεργασία με το Βλάσση Παπαπετρόπουλο και εμπλούτισαν με ξαφνιάσματα από σκηνικά εφφέ.

'Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή...'στη Τζιά 'Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή...'στη Τζιά

Δεν γνωριζω τις δυσκολίες ούτε τις ευτυχείς συμπτώσεις που προηγήθηκαν τους μήνες της προετοιμασίας. Η παράσταση πάντως δεν προδίδει ‘ραφές’, αλλά μάς παρασύρει να ξεχαστούμε με το κέφι και τη δυναμική ενέργεια που αποπνέει.

   Στο ευχαριστήριο σημείωμα του σκηνοθέτη μνημονεύεται η προσφορά όλων εκείνων  που δούλεψαν και πλαισίωσαν το “Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…”.
Η ρήση-κάλεσμα του Δημήτρη Μάνεση ‘είναι μαγικό να συμμετέχεις και να προσπαθείς γι’ αυτά (τον Πολιτισμό και την τέχνη)’ αφήνει χώρο να ελπίσουμε πως την επόμενη φορά στις τάξεις των φίλων, των συγγενών και των συνεργατών θα προστεθούν πολλοί ακόμη ‘επαγγελματίες, φοιτητές και συνταξιούχοι’ που θα συνεισφέρουν ‘από το μετερίζι τους’.

Πέρα από το γενναιόδωρο χειροκρότημα για τη βραδιά που μας χάρισαν και το χαμόγελο στην ανάμνηση της παράστασης, το “Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…”  μάς εμπνέει με αισιοδοξία για τα μικρά και σημαντικά που μπορούν να συμβούν σε μια τοπική κοινωνία όταν το βάζουμε πείσμα, με την καλή έννοια – για να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους, πιο ξεκούραστο, πιο χαρούμενο, πιο ασφαλές, πιο δημιουργικό.

Θερμά συγχαρητήρια!! Ευχόμαστε ολόψυχα οι παραστάσεις να συνεχιστούν στην Κέα και το καλοκαίρι για να τις απολαύσει κι άλλος κόσμος.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μάνεσης
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιάννης Βρέτταρος, Θοδωρής Καμίλης,
Βαρβάρα Κορασίδη, Δήμητρα Κορασίδη, Έφη Λέπουρα, Μαρία Λέπουρα,
Παναγιώτης Ξέστερνος, Πέτρος Πασπάτης, Βαρβάρα Σταβάρη, Χριστίνα Τσούλου
Συντελεστές:
Σκηνογράφος: Πεπέτα Αρβανίτη – Κατασκευή σκηνικών: Νίκος Ζουλός –
Ενδυματολόγος: Celia May –
Φώτα/ήχος: Αλέξης Αγγελόπουλος –
Φωτισμοί: Βλάσσης Παπαπετρόπουλος –
Graphic designer: Ευθύμιος Βρεττός –
Βοηθός σκηνοθέτη: Μανώλης Πούλης –
Βοηθός παραγωγής: Σίμος Ζουλός
Παραγωγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Κέας

Ώρα έναρξης 20:30 μμ   –  Τηλ. Κρατήσεων 6972 687 650

Παραβρέθηκα το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017, την επομένη της πρεμιέρας. Περιορίστηκα στην ελάχιστη φωτογράφιση με κινητό για να μην ενοχλήσω τους ηθοποιούς στη διάρκεια της παράστασης.

                                                                    2017 © Copyright.  All rights reserved
copyright covers all photos and texts for this blog / τις φωτογραφιες και τα κείμενα του blog καλύπτουν οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων   

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.