Urban travel tales

Απολαυστικές στάσεις στη Χώρα, άλλως Ιουλίδα, της Κυκλαδίτικης Κέας

for English http://goo.gl/HiYKSd

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβω στην Ιουλίδα, στη Χώρα της κυκλαδίτικης Κέας, γνωστή κι ως Τζιά, χωρίς να περάσω από το ‘Ρολάνδο’ για μια νοστιμιά.

urban travel tales, Cyclades, Greece, Kea

Ο Ρολάνδος ήρθε στη Τζια από την Κέρκυρα όπου διατηρούσε ψαροταβέρνα στις Μπενίτσες και σήμερα τη δουλεύουν τα παιδιά του. Η γυναίκα του η Χρυσούλα και αχώριστη σύντροφος του είναι Τζιώτισσα. Μαγειρεύουν και περιποιούνται τους επισκέπτες τους από την άνοιξη ώσπου να χειμωνιάσει για τα καλά. Ο Ρολάνδος έφερε στην Κέα έναν κοσμοπολίτικο αέρα, πέρα από το χαμογελαστό του πρόσωπο και τη θερμή χειραψία. Χειρίζεται με άνεση την Αγγλική.
Το μενού του εκτός από την τοπική κουζίνα περιλαμβάνει τις Κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ:  Κόκορα παστιτσάδa, Μοσχάρι σοφρίτο, Μπουρδέτο μεταξύ άλλων.

urban travel tales, Cyclades, Ioulida, Chora, Kea, Rolando

Προτιμώ το βεραντάκι του ‘Ρολάνδο’ για μεσημεριανό. Μου αρέσει να χαζεύω τους περαστικούς, που σταματάνε να ανταλλάξουν έναν χαιρετισμό με τους οικοδεσπότες μου. Ο Ρολάνδο μου δίνει την αίσθηση πως έχει ξεπηδήσει από τη σελίδα μυθιστορήματος, σαν να ανήκει στην εποχή που οι ταξιδιώτες σταματούσαν στα πανδοχεία, στα χάνια, τότε που ταξίδευαν καβάλα στα άλογα ή με τα πόδια.

urban travel tales, Cyclades, Ioulida, Chora, Kea, Rolando

Μου αρέσει να μιλάω με το Ρολάνδο και τη Χρυσούλα όταν δεν είναι πολύ απασχολημένοι. Μερικές φορές οι καρέκλες έρχονται πιο κοντά από τα γειτονικά τραπέζια για να συμμετέχουν στην κουβέντα, ενώ ο Ρολάνδος ακούραστος πηγαινοέρχεται και μας φροντίζει. Ο τρόπος του, μαζί με τη μαγειρική, είναι το ταλέντο, η σφραγίδα του.

H κεντρική πλατεία της Ιουλίδας στεγάζει τα τραπεζάκια του ‘Ρολάνδο’, καθώς κι εκείνα της απέναντι ταβέρνας. Εδώ δεσπόζει το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου κτισμένο το 1902 επί Γρηγορίου  Ιερομνήμονα. Οι υπηρεσίες του Δημαρχείου μετακόμισαν  προσφάτως και στη θέση τους εγκαταστάθηκε Μουσικό Σχολείο.

urbantraveltales, Cyclades, Ioulida, Chora, Town Hall, Kea

«Η πλατεία θεωρείται η νότια απόληξη του ιστορικού κέντρου, γιατί από κει ουσιαστικά αρχίζει ο μεταγενέστερος οικισμός. Μέχρι το σημείο αυτό συναντούμε αρκετά αστικά αρχοντικά σπίτια που παρεμβάλονται σποραδικά ανάμεσα στα λαϊκά κυκλαδίτικα, πάνω και κάτω από τον κεντρικό δρόμο (σπίτι Ιω. Γλεούδη, συγκρότημ Ιερομνημόνων, Ρεδιάδειο…). Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι στο Κατοχώρι (η συνοικία από την Πιάτσα ως την κεντρική πλατεία) κατοικούσε η μεσαία εμποροβιοτεχνική τάξη του νησιού. Στο Κατοχώρι δεσπόζει η μητρόπολη της Ιουλίδας, η δημοτικιά (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου)». Τάσος Αναστασίου, ‘Κέα, Ιστορική μνήμη, Περιήγηση’, ταξιδιωτικός οδηγός, Ερμούπολη 1994, σελίδα 79    

Σηκώνω το βλέμμα στα αγάλματα ψηλά στη στέγη του νεοκλασικού Δημαρχείου, κι έπειτα στις γλάστρες που ανεβαίνουν τις σκάλες στα αριστερά μου. Σ’ αυτήν την πλατεία τη Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρώνονται ανθοστόλιστοι οι τέσσερεις Επιτάφιοι από τις εκκλησίες της Ιουλίδας και μαζί με τα αναμμένα κεριά του κόσμου σηματοδοτούν μια  στιγμή ανάτασης για την κοινότητα.

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

Αφήνω το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης. 10 λεπτά περπάτημα στην κατηφόρα είναι ένα καλό χωνευτικό. Η διέλευση των τροχοφόρων απαγορεύεται στη Χώρα, αλλά τα σταθμευμένα μηχανάκια κι ένα φορτηγάκι δίνουν διαφορετικό μήνυμα.

Κατηφορίζοντας κάνω μια στάση στο λιλιπούτειο εκκλησάκι, που μετά βίας χωράει πάνω από ένα άτομο.

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades, Rolando

Όποιος επισκέπτεται το Αρχαιολογικό Μουσείο απολαμβάνει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Η φωτογραφική μου ξενάγηση θα σας προετοιμάσει για τις Κόρες  της Κέας που συνδέονται με τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Ειρήνης απέναντι από το Βουρκάρι. http://goo.gl/P3iIiN
Οι ώρες λειτουργίας αναφέρονται αλλά καλύτερα να επιβεβαιώσετε προηγουμένως, αλλαγές είναι πιθανές.

urbantraveltales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

Όσο ο καιρός είναι ήπιος το φθινόπωρο ο ‘Ρολάνδο’ θα είναι εκεί να σας υποδεχτεί.

Κι αν όλα αυτά δεν σας σαγηνεύουν, υπάρχει το ηλιοβασίλεμα. 

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

 2013 © Copyright. All rights reserved 

 

για τη νήσο Κέα ή Τζιά επισκεφθείτε ακόμη τις αναρτήσεις μου με τίτλο:
Οι Κόρες της Κέας και η Αγία Ειρήνη
Προς το φάρο Αγίου Νικολάου Κέας
Προς την Αρχαία Καρθαία, στη νήσο Κέα
Κάντε έναν περίπατο στην άγνωστη Βυζαντινή Κέα
για Αρχαιολογία, Μεσόγειο:
Η Αθήνα φιλοξενεί “Πριγκίπισσες” της Μεσογείου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
εμπνευσμένα από την Κέα:
Mad love goes to the beach/ Ο τρελός έρωτας πάει στην παραλία

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: