Urban travel tales

Απολαυστικές στάσεις στη Χώρα, άλλως Ιουλίδα, της Κυκλαδίτικης Κέας

To read this post in English please click here.https://urbantraveltales.wordpress.com/2013/10/20/rewarding-stops-at-chora-or-ioulida-of-the-cycladic-island-of-kea/

αρχική ανάρτηση 21 Οκτωβρίου 2013 – ανανεωμένη Μάρτιο 2018

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω στη Τζιά ή Κέα και να μην ανέβω στην Ιουλίδα άλλως Χώρα του Κυκλαδίτικου νησιού σε μια ώρα απόσταση από το Λαύριο.

urban travel tales, Cyclades, Greece, Kea

Παλαιότερα περνούσα από την ταβέρνα του Ρολάνδο.
Ο Ρολάνδος ήρθε στη Τζιά από την Κέρκυρα όπου διατηρούσε ψαροταβέρνα στις Μπενίτσες και σήμερα τη δουλεύουν τα παιδιά του. Η γυναίκα του η Χρυσούλα και αχώριστη σύντροφος του είναι Τζιώτισσα.
Μαγειρεύουν και περιποιούνται τους επισκέπτες τους από την άνοιξη ώσπου να χειμωνιάσει για τα καλά. Ο Ρολάνδος έφερε στην Κέα έναν κοσμοπολίτικο αέρα, πέρα από το χαμογελαστό του πρόσωπο και τη θερμή χειραψία. Χειρίζεται με άνεση την Αγγλική.
Το μενού του εκτός από την τοπική κουζίνα περιλαμβάνει τις Κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ:  Κόκορα παστιτσάδa, Μοσχάρι σοφρίτο, Μπουρδέτο μεταξύ άλλων.

urban travel tales, Cyclades, Ioulida, Chora, Kea, Rolando

Προτιμούσα το βεραντάκι του Ρολάνδο για το μεσημεριανό μου. Προσφέρεται σαν θεωρείο για να χαζεύει κανείς τις σκηνές του δρόμου, τους περαστικούς.
Σταματούσαν να ανταλλάξουν έναν χαιρετισμό με τους οικοδεσπότες μου. Κάποτε οι καρέκλες πλησίαζαν από τα γειτονικά τραπέζια για να συμμετέχουν στην κουβέντα, ενώ ο Ρολάνδος πηγαινοερχόταν για να μας φροντίζει.
Εκτός από τη μαγειρική ο τρόπος του είναι αυτό που κερδίζει τους πελάτες του, είναι η σφραγίδα του. Ο Ρολάνδος μου δίνει την αίσθηση πως έχει ξεπηδήσει από τη σελίδα μυθιστορήματος από μια εποχή που οι ταξιδιώτες σταματούσαν στα πανδοχεία, στα χάνια, τότε που ταξίδευαν καβάλα στα άλογα ή με τα πόδια.

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στη Τζια ο Ρολάνδος το 2015 μετακόμισε στο λιμάνι της Κέας, στην Κορησσία όπου εξακολουθεί να μας υποδέχεται με την ίδια διάθεση πλαισιωμένος από τη φιλική του οικογένεια και τους συνεργάτες του.

urban travel tales, Cyclades, Ioulida, Chora, Kea, Rolando

urbantraveltales, Cyclades, Ioulida, Chora, Town Hall, Kea

Εδώ δεσπόζει το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου κτισμένο το 1902 επί Γρηγορίου  Ιερομνήμονα. Οι υπηρεσίες του Δημαρχείου έχουν μετακομίσει από καιρό, ενώ στη θέση τους εγκαταστάθηκε το Μουσικό Σχολείο. 
Τη στέγη του νεοκλασικού πρώην Δημαρχείου κοσμούν αγάλματα, ενώ τα σκαλοπάτια γλάστρες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία συγκεντρώνονται ανθοστόλιστοι οι τέσσερεις Επιτάφιοι από τις εκκλησίες της Ιουλίδας. Η πομπή, η λιτανεία με τα κεριά αναμμένα αναβιώνει έθιμα αιώνων και σηματοδοτεί μια  στιγμή πνευματικής ανάτασης και συλλογικότητας για την κοινότητα και τους επισκέπτες. 

«Η πλατεία θεωρείται η νότια απόληξη του ιστορικού κέντρου, γιατί από κει ουσιαστικά αρχίζει ο μεταγενέστερος οικισμός. Μέχρι το σημείο αυτό συναντούμε αρκετά αστικά αρχοντικά σπίτια που παρεμβάλονται σποραδικά ανάμεσα στα λαϊκά κυκλαδίτικα, πάνω και κάτω από τον κεντρικό δρόμο (σπίτι Ιω. Γλεούδη, συγκρότημα Ιερομνημόνων, Ρεδιάδειο…). Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι στο Κατοχώρι (η συνοικία από την Πιάτσα ως την κεντρική πλατεία) κατοικούσε η μεσαία εμποροβιοτεχνική τάξη του νησιού. Στο Κατοχώρι δεσπόζει η μητρόπολη της Ιουλίδας, η δημοτικιά (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου)».
___
Πηγή: Τάσος Αναστασίου, Κέα, Ιστορική μνήμη, Περιήγηση, ταξιδιωτικός οδηγός, Ερμούπολη 1994, σελ. 79

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

Η πλατεία εξακολουθεί να ζωντανεύει από τα παιδιά, τους περαστικούς και τους θαμώνες ή τους ταξιδιώτες που θα απολαύσουν το φαγητό, το ποτό, τον καφέ τους στα μαγαζιά εστίασης, στις ταβέρνες, τα καφέ και στα μπαρ γύρω από την πλατεία και σε όλην τη Χώρα ως το Λέοντα, το διάσημο άγαλμα. 

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora, Greece, Cyclades, Rolando
Κατηφορίζοντας κάνω μια στάση στο λιλιπούτειο εκκλησάκι, που μετά βίας χωράει δύο άτομα.

Η Τζιά προσφέρει την ομορφιά του φυσικού τοπίου, άγρια, αδάμαστη όπου μαίνονται οι άνεμοι, κι αλλού απλώνονται ήσυχοι κάμποι και δάση με βελανιδιές, κτήματα με φραγκόσυκα, με κηπευτικά και μεσογειακοί κήποι.
Είναι ένας τόπος με πλούσια αρχαιολογία και ιστορία, μουσική, έθιμα και παραδόσεις.
Ο τόπος και όλα όσα διαδραματίζονται σε  αυτόν, όσα εμπνέει και γεννά συνιστούν όπως γνωρίζετε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά. 

Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στη Χώρα στεγάζει τις Κόρες – ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Ειρήνης. Ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.

Σύντομη ξενάγηση στους θησαυρούς του μουσείου θα βρείτε στο blog μου.

https://urbantraveltales.com/2013/10/01/οι-κόρες-της-κέας-και-η-αγία-ειρήνη/

Αφήνω το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης 10 λεπτά περπάτημα από την πλατεία. Η διέλευση των τροχοφόρων απαγορεύεται στη Χώρα, αλλά τα σταθμευμένα μηχανάκια κι ένα φορτηγάκι δίνουν διαφορετικό μήνυμα.

urbantraveltales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

Το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα, όταν οι παραλίες δεν ελκύουν τον ταξιδιώτη, είναι ευκαιρία για περπατήματα και φωτογράφιση, για την εξερεύνηση της ενδοχώρας. Περιδιαβείτε τα στενά δρομάκια της Χώρας, τα μονοπάτια που οδηγούν στο Λέοντα και πολλά ακόμη.

Κι αν όλα αυτά δεν σας σαγηνεύουν, υπάρχει πάντα το ηλιοβασίλεμα. 

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades
                                                                          2013 © Copyright. All rights reserved

For an eye on Cultural Heritage & Ecology, these posts feature in En & Gr thoroughly edited and researched, illustrated by my photos.

Περιδιαβείτε την Κυκλαδίτικη Κέα ή Τζιά μέσα από τις αναρτήσεις μου:
Οι Κόρες της Κέας και η Αγία Ειρήνη
Προς το φάρο Αγίου Νικολάου Κέας
Προς την Αρχαία Καρθαία, στη νήσο Κέα
Κάντε έναν περίπατο στην άγνωστη Βυζαντινή Κέα

για Αρχαιολογία, Μεσόγειο:
Η Αθήνα φιλοξενεί “Πριγκίπισσες” της Μεσογείου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Από τα Ταξιωδικά μου Ημερολόγια εμπνευσμένα από την Κέα:
Mad love goes to the beach/ Ο τρελός έρωτας πάει στην παραλία

Στην κατηγορία Poetic Prose θα βρείτε Φωτογραφίες από τη Τζιά 
 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s