Urban travel tales

Απολαυστικές στάσεις στη Χώρα, άλλως Ιουλίδα, της Κυκλαδίτικης Κέας

for English https://urbantraveltales.wordpress.com/2013/10/20/rewarding-stops-at-chora-or-ioulida-of-the-cycladic-island-of-kea/

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω στη Τζιά και να μην ανέβω στην Ιουλίδα, στη Χώρα της κυκλαδίτικης Κέας. 

urban travel tales, Cyclades, Greece, Kea

Παλιά περνούσα από την ταβέρνα του Ρολάνδο. Ο Ρολάνδος ήρθε στη Τζια από την Κέρκυρα όπου διατηρούσε ψαροταβέρνα στις Μπενίτσες και σήμερα τη δουλεύουν τα παιδιά του. Η γυναίκα του η Χρυσούλα και αχώριστη σύντροφος του είναι Τζιώτισσα. Μαγειρεύουν και περιποιούνται τους επισκέπτες τους από την άνοιξη ώσπου να χειμωνιάσει για τα καλά. Ο Ρολάνδος έφερε στην Κέα έναν κοσμοπολίτικο αέρα, πέρα από το χαμογελαστό του πρόσωπο και τη θερμή χειραψία. Χειρίζεται με άνεση την Αγγλική.
Το μενού του εκτός από την τοπική κουζίνα περιλαμβάνει τις Κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ:  Κόκορα παστιτσάδa, Μοσχάρι σοφρίτο, Μπουρδέτο μεταξύ άλλων.

urban travel tales, Cyclades, Ioulida, Chora, Kea, Rolando

Προτιμούσα το βεραντάκι του Ρολάνδο για μεσημεριανό. Για να χαζεύω τους περαστικούς που σταματάνε να ανταλλάξουν έναν χαιρετισμό με τους οικοδεσπότες μου. Κάποτε οι καρέκλες πλησίαζαν από τα γειτονικά τραπέζια για να συμμετέχουν στην κουβέντα, ενώ ο Ρολάνδος πηγαινοερχόταν για να μας φροντίζει. Εκτός από τη μαγειρική ο τρόπος του είναι αυτό που κερδίζει τους πελάτες του, είναι η σφραγίδα του.

Ο Ρολάνδο μου δίνει την αίσθηση πως έχει ξεπηδήσει από τη σελίδα μυθιστορήματος από μια εποχή που οι ταξιδιώτες σταματούσαν στα πανδοχεία, στα χάνια, τότε που ταξίδευαν καβάλα στα άλογα ή με τα πόδια.

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στη Τζια ο Ρολάνδος μετακόμισε το 2015 στο λιμάνι της Κέας, στην Κορησσία όπου εξακολουθεί να μας υποδέχεται με την ίδια διάθεση πλαισιωμένος από τη φιλική του οικογένεια και τους συνεργάτες του.

urban travel tales, Cyclades, Ioulida, Chora, Kea, Rolando

H κεντρική πλατεία της Ιουλίδας εξακολουθεί να στεγάζει τραπέζια από τις διπλανές ταβέρνες.

urbantraveltales, Cyclades, Ioulida, Chora, Town Hall, Kea

 Εδώ δεσπόζει το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου κτισμένο το 1902 επί Γρηγορίου  Ιερομνήμονα. Οι υπηρεσίες του Δημαρχείου έχουν μετακομίσει ενώ στη θέση τους εγκαταστάθηκε Μουσικό Σχολείο. Τη στέγη του νεοκλασικού πρώην Δημαρχείου κοσμούν αγάλματα και τα σκαλοπάτια γλάστρες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία συγκεντρώνονται ανθοστόλιστοι οι τέσσερεις Επιτάφιοι από τις εκκλησίες της Ιουλίδας. Η πομπή, η λιτανεία, που ακολουθεί η κοινότητα με αναμμένα κεριά σηματοδοτεί μια  στιγμή πνευματικής ανάτασης και συλλογικότητας.

«Η πλατεία θεωρείται η νότια απόληξη του ιστορικού κέντρου, γιατί από κει ουσιαστικά αρχίζει ο μεταγενέστερος οικισμός. Μέχρι το σημείο αυτό συναντούμε αρκετά αστικά αρχοντικά σπίτια που παρεμβάλονται σποραδικά ανάμεσα στα λαϊκά κυκλαδίτικα, πάνω και κάτω από τον κεντρικό δρόμο (σπίτι Ιω. Γλεούδη, συγκρότημα Ιερομνημόνων, Ρεδιάδειο…). Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι στο Κατοχώρι (η συνοικία από την Πιάτσα ως την κεντρική πλατεία) κατοικούσε η μεσαία εμποροβιοτεχνική τάξη του νησιού. Στο Κατοχώρι δεσπόζει η μητρόπολη της Ιουλίδας, η δημοτικιά (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου)».
Τάσος Αναστασίου, Κέα, Ιστορική μνήμη, Περιήγηση, ταξιδιωτικός οδηγός, Ερμούπολη 1994, σελ. 79

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades, Rolando

 Κατηφορίζοντας κάνω μια στάση στο λιλιπούτειο εκκλησάκι, που μετά βίας χωράει πάνω από ένα άτομο.

 Όποιος επισκέπτεται  το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα απολαμβάνει το προνόμιο για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και στην τέχνη. Ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.

Αν δεν καταφέρετε να το επισκεφθείτε μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στην αντίστοιχη σελίδα του blog μου. Το Μουσείο στεγάζει τις Κόρες από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Ειρήνης.

https://urbantraveltales.com/2013/10/01/οι-κόρες-της-κέας-και-η-αγία-ειρήνη/

Αφήνω το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης 10 λεπτά περπάτημα από την πλατεία. Η διέλευση των τροχοφόρων απαγορεύεται στη Χώρα, αλλά τα σταθμευμένα μηχανάκια κι ένα φορτηγάκι δίνουν διαφορετικό μήνυμα.

urbantraveltales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

Το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα, όταν οι παραλίες δεν είναι προτεραιότητα, είναι ευκαιρία για περπατήματα και φωτογράφιση, για την εξερεύνηση της ενδοχώρας. Τα δρομάκια της Χώρας, τα μονοπάτια που οδηγούν στο Λέοντα και πολλά ακόμη.

Κι αν όλα αυτά δεν σας σαγηνεύουν, υπάρχει πάντα το ηλιοβασίλεμα. 

urban travel tales, Kea/Tzia, Ioulida, Chora,, Greece, Cyclades

updated October 10, 2017 
2013 © Copyright. All rights reserved 

 Περιδιαβείτε την Κυκλαδίτικη  Κέα ή Τζιά μέσα από τις αναρτήσεις μου:
Οι Κόρες της Κέας και η Αγία Ειρήνη
Προς το φάρο Αγίου Νικολάου Κέας
Προς την Αρχαία Καρθαία, στη νήσο Κέα
Κάντε έναν περίπατο στην άγνωστη Βυζαντινή Κέα
για Αρχαιολογία, Μεσόγειο:
Η Αθήνα φιλοξενεί “Πριγκίπισσες” της Μεσογείου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
εμπνευσμένα από την Κέα:
Mad love goes to the beach/ Ο τρελός έρωτας πάει στην παραλία

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: