Urban travel tales

Προς το Φάρο Αγίου Νικολάου Κέας

(For English click here, or look under A Travel Narrative, ‘To the Lighthouse of Saint Nicholas, at the Greek island of Kea’ ) 

3Χ βραβευμένο Blog από το Μάιο 2012 για την προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς & της Οικολογίας. Οι αναρτήσεις είναι πρωτοεμφανιζόμενα κείμενα μου, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και επιμέλειας, συνοδευόμενα από τις φωτογραφίες μου. Η προσέγγιση της ταξιδιώτισσας εμπνέεται από το όραμα να δω τον κόσμο πιο όμορφο, πιο φιλικό και ασφαλή. Ένα σπίτι όπου ο καθένας θα μπορεί να βρει το χώρο για να εκφράζει ενεργητικά την αγάπη του και τη στοχευμένη του δημιουργικότητα. 

2012 © Copyright. All rights reserved – revised August 2018

Οι φάροι είναι τρομακτικοί καθώς στέκουν απομονωμένοι πάνω σε βράχους, στο έλεος των καιρών, κυκλωμένοι από θάλασσα. Αναβοσβήνουν με σταθερή συχνότητα, στέλνοντας σήματα της μοναχικής παρουσίας τους, κατεξοχήν αυστηρή και μινιμαλιστική – μες στο σκοτάδι, τα φωτεινά σινιάλα, προβλέψιμα και αναμενόμενα παρηγορούν και ενθαρρύνουν, ιδιαίτερα όσους ταξιδεύουν σε αβέβαια νερά επί μακρόν.

Οι φάροι σηματοδοτούν το τέλος, καθώς στέκουν στην κορυφή βράχων, στη μύτη χερσονήσων. Από την άλλη μεριά όμως καλωσορίζουν φρέσκια ξεκινήματα. 

urban travel tales, Kea, Tzia

Κοιτάζω το Φάρο του Αγίου Νικολάου Κέας, στην άκρη της χερσονήσου της Κόκκας, που ορίζει τον όρμο του Βουρκαριού, από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

urban travel tales, Kea, Tzia, Vourkari

Ο φάρος ορθώνεται απέναντι από το κεντρικό λιμάνι και μαζί με το εκκλησάκι του Άη Νικόλα  εποπτεύουν το λιμάνι της Κορησσίας.urban travel tales, Kea, Tzia, Lighthouse

Ο φάρος χτίστηκε στα ερείπια ναού του Ποσειδώνα. Μοιάζει με πετρόκτιστο λευκό φρούριο κολλημένος με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προστάτη και των ναυτικών για τους Χριστιανούς.

urban travel tales, Kea, Tzia, Lighthouse

Ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1831 από την Γαλλική  Εταιρεία Φάρων.

Από τους δύο παλαιότερους που ανήκουν στο Ελληνικό δίκτυο φάρων. Ο Φάρος της Κέας είναι ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες, ο δεύτερος στην Ελλάδα. Ανήκει στους παραδοσιακούς ελληνικούς φάρους, τύπος κατασκευής τετράγωνος, με ύψος 8 μέτρα και  εστιακό ύψος 32 μέτρα.

Στη θέση της ευημερούσας βιομηχανικής κοινότητας της Κόκκα σήμερα υπάρχουν μονάχα ερείπια. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Βρετανοί ιδιοκτήτες εγκατέστησαν αποθήκες και κατοικίες για να στεγάσουν τις ανάγκες του σταθμού ανθράκευσης. Τροφοδοτούσαν τα ατμόπλοια στη ρότα τους για τα πολυάσχολα λιμάνια της εποχής, όπως της Σύρου, της Χίου.

urban travel tales, Kea, Tzia, Lighthouse

Το πιο ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα στο νησί θα σας μαγέψει. Για όσους εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τις θέλουν ιστορικές αναφορές ανατρέξτε  σε ό,τι σχετικό για “το στενό, το πέρασμα του Λάμπρου Κατσώνη“.

img_5342Η ιστορία λέει πως τον Αύγουστο του 1789 ο καπετάνιος Λάμπρος Κατσώνης τράβηξε το καράβι του, αλειμένο με λίπος γουρουνιών πάνω από σανίδες που είχε στρώσει πάνω στο βραχώδες έδαφος, δραπετεύοντας έτσι από τον Τουρκικό στόλο που τον είχε παγιδεύσει μέσα στον κόλπο του Βουρκαριού. 

Μπορεί κανείς να φανταστεί σε ποια κατάσταση βρέθηκε ο άντρας που από αξιωματικός των Ρωσικών δυνάμεων έγινε πειρατής για να πολεμήσει τους Τούρκους στο Αιγαίο; Μπορεί κανείς να δει με τα μάτια της φαντασίας τον επαναστάτη όταν έμαθε τις επιπτώσεις για τους νησιώτες από τους Τούρκους που εξαγριωμένοι από τη δραπέτευση του Κατσώνη ξέσπασαν πάνω τους;

urban travel tales, Kea, Tzia, Lighthouse

Φρεσκάρω τη μνήμη μου διαβάζοντας τη μαρμάρινη στήλη με τις ιστορικές πληροφορίες για το Λάμπρο Κατσώνη.

Περπατάω το μονοπάτι που οδηγεί στο φάρο.

img_5237

Η χερσόνησος κείται σαν νωχελική καμήλα με δύο καμπούρες. Στην κορυφή της μίας, στέκουν χωρίς πόρτες χωρίς παράθυρα, απογυμνωμένοι, ανεμοδαρμένοι δυο πέτρινοι κύβοι. Δίπλα-δίπλα, επιμένουν πεισματάρικοι, ανθεκτικοί στους καιρούς να υπενθυμίζουν άλλες εποχές.

Η θέση τους εξασφαλίζει εποπτεία στο εσωτερικό, αλλά και έξω από το λιμάνι. Εδώ στεκόταν κι επιτηρούσε  το προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο να ειδοποιεί για την άφιξη των σκαφών (σηματωρείο) και να τα πλοηγεί με ασφάλεια (πιλοτάγιο). 

urban travel tales, Kea, Tzia, Lighthouse

Κάθε φορά που περπατάω στο Φάρο είναι μια διαφορετική, όσο και εξαιρετική εμπειρία. Το φως, ο αέρας ή η δική μου διάθεση με εμπλεκουν σε μια αλλιώτικη ιστορία. Γίνομαι χαρακτήρας σε διαφορετική ταινία ή μυθιστόρημα με πλοκή άλλοτε ρομαντική κι άλλοτε τρόμου ή μυστηρίου.

urban travel tales, Kea, Tzia, Lighthouse

Αν βρεθείτε στο νησί της Κέας ή Τζιάς, μην παραλείψετε να περπατήσετε ως το Φάρο. Σταματήσετε να κοιτάξετε ολόγυρα, να απορροφήσετε τους ήχους, τον αέρα, το φως, τις μυρωδιές.  

Ποιες σκηνές ταινιών που διαδραματίζονται σε φάρους σας έρχονται στο μυαλό; 

Έχετε διαβάσει το μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ ‘Στο Φάρο’;

η μοναδική φωτογραφία ανατολής, αρχές Σεπτεμβρίου

Όσο περισσότερο εμπλουτίζουμε τη φαντασία μας με αναφορές και με αναμνήσεις τόσο πιο πυκνό γίνεται το τοπίο, όλο και πιο πολύ ‘μας μιλάει’, γίνεται εύγλωτο. Συνδεόμαστε με το τοπίο, με τον τόπο, τον καταλαβαίνουμε, αποκτάμε μια ζωντανή σχέση μαζί του. Έτσι γίνεται και ο τόπος Χαρακτήρας, με ιδιομορφίες, προσωπικότητα και χούγια. 

Αν παίζατε η γράφατε το δικό σας σενάριο ποια ατμόσφαιρα θα διαλέγατε; 

Θα διαλέγατε το ηλιοβασίλεμα, μια μέρα φωτεινή ή θυελλώδη, με δυνατό αέρα και σύννεφα; Θα βάζατε και κεραυνούς; Κάντε μια δοκιμή!

Η εξαιρετική ιστοσελίδα www.faroi.com για τους Ελληνικούς Φάρους.

Για την Κέα ή Τζιά επισκεφθείτε άλλες σελίδες του blog urban travel tales:
http://to.ly/jEbC  ή http://to.ly/jTjk  ή  http://to.ly/jEbD ή  http://to.ly/jEfU

2012 © Copyright. All rights reserved 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.